16 martie 2011

Saga Amurg - The Twilight Saga Stephenie Meyer

Vol I: Amurg - Twilight
Povestea se invarte in jurul adolescentei Isabella Swan, care se muta in unul din cele mai umede locuri din Statele Unite acolo unde traieste tatal ei Charlie, in timp ce mama ei Renee calatoreste cu noul ei sot, un jucator de baseball. Inca din prima zi uraste mutarea si mai ales poaia dar este o alegere pe care a facut-o sperand ca mama ei va fi fericita. In prima zi de scoala se imprieteneste rapid cu studentii deacolo, pentru ca este noua si toata lumea este curioasa si incantata sa o cunoasca. La primul curs pe care il are de biologie, este asezata de profesor langa Edward Cullen care manifesta un comportament foarte bizar care o deranzeaja pe Bella. Hotarata sa il infrunte pe Edward si sa afle ce are cu ea si mai ales sa ceara explicatii referitoare la comportament spre surprinderea ei acesta dispare pentru cateva zile, iar Jessica ii spune Bellei ca de fiecare data cand e soare parintii lui Edward merg cu el si ceilalti copii adoptati in excursie.
La intoarcerea acestuia la scoala comportamentul lui este schimbat radical, incepe sa vorbeasca cu aceasta si este foarte politicos, punctul culminant care determina schimbarea relatiei celor doi il constituie accidentul pe care il sufera Bella, cand este aproape calcata cu masina de un coleg in parcarea scolii, dar Edward ii salveaza viata, instantaneu apare langa ea si opreste masina cu propriile maini.
 Bella este uimita si isi doreste sa afle cum a fost in stare sa faca asa ceva si in mod constant il preseaza cu intrebari. In plimbare cu colegii pe malul lacului, Jacob Black un prieten al familiei ii spune Bellei povestea legendei triburilor locale si aceasta ajunge dupa cateva investigatii proprii la concluzia ca Edward si familia lui sunt vampiri. Dupa ce il infrunta pe Edward acesta ii marturiseste ca intradevar este vampir, dar este diferit de ceilalti vampiri pentru ca el si familia lui se considera vampiri vegetarieni, acestia hranindu-se doar cu sange de animal. Deasemenea acesta ii marturiseste ca la inceput nu isi dorea ca Bella sa fie in preajma lui pentru a nu fi fortat sa o ucida deoarece sangele ei era foarte tentant. In timp acestia se indragostesc si isi poarta o iubire pe care nimeni nu o poate distruge si sunt hotarati sa lupte pentru dragostea lor, dar relatia lor este deranjata atunci cand un alt clan de vampiri nomazi sosesc in Forks si James unul dintre ei doreste sa o ucida pe Bella pentru sangele ei. In incercarea de ai salva viata, Bella este trimisa in Phonox, dar cum James este un vampir foarte talentat isi da seama de planul pus la care de familia Cullen si pleaca in cautarea Bellei pe care o gaseste foarte repede. In penultimul capitol Bella este muscata de James dar Edward ii salveaza viata sugand din rana veninul, in timp ce fratii lui il ucid pe James. Acestia se intorc in Forks si participa la balul de sfarsit de an impreuna. In final Bella incearca sa-l convinga pe Edward sa o transforme in vampir dar acesta refuza.

Vol II: Luna Noua - New Moon
In ziua in care Bella implineste 18 ani familia lui Edward organizeaza o petrecere pentru aceasta, in timp ce deschidea cadourile primite, se taie din greseala cu hartia de la cadou si incepe sa sangereze lucru pe care Jasper fratele lui Edward nu il suporta si din dorinta de sange o ataca pe Bella. Pentru a o proteja familia Cullen se muta din Forks si Edward o paraseste pe aceasta spunandu-i ca nu o iubeste. In lunile care urmeaza, Bella sufera enorm de mult ca si-a pierdut dragostea si se inchide, nu mai vorbeste cu nimeni si timpul trece de parca nici ea nu exista. Dar intr-o zi tatal acesteia este satul de comportamentul ei si ii sugereaza sa iasa cu fetele sau sa reia legatura cu Jacob Black. Pe parcurs ce acestia petrec din ce in ce mai mult timp impreuna Bella descopera ca prietenul ei cel mai bun este varcolac. Totodata aceasta descopera ca este din nou in pericol atunci cand afla de la vampirul Laurent ca Victoria planuieste sa razune moartea lui James, prin uciderea ei. Intre timp o serie de lucruri se intampla asa incat Edward crede ca Bella este moarta si doreste si el sa moara pentru ca nu poate trai fara ea si pleaca in Italia pentru a fi omorat de cei mai puternici vampiri. In final Bella afla de planul lui Edward si ii salveaza viata acestuia. La intoarcerea in Forks acesta ii marturiseste ca intotdeauna a iubit-o dar a plecat crezand ca este mai protejata fara el si ii promite ca nu va mai pleca niciodata. Bella il iarta si in final familia Cullen voteaza pentru ca aceasta sa fie transformata in vampir, dar Jacob care e varcolac le reaminteste de pact si ii ameninta cu razboiul daca acestia musca un om.

Vol III: Eclipsa - Eclipse
Petrecand mai tot timpul cu Edward, Bella ii marturiseste ca doreste sa il vada si pe Jacob. La inceput se teme pentru singuranta ei dar pana la urma accepta. Dupa timpul petrecut cu Jacob acesta ajunge sa isi marturiseasca dragostea pentru Bella dar acesta il respinge spunand ca pot fi doar prieteni. Intre timp Alice are o viziune cu Victoria care se intoarce din nou in Forks pentru a o vana pe Bella. Curand familia Cullen isi da seama ca omorurile din Seattle sunt facute de vampiri si armata se indreapta catre oraselul in care locuiesc. Vampirii si varcolacii din Forks sunt de acord sa coopereze pentru ai proteja pe locuitori. In ziua cand aramata urma din secunda in secunda sa ajunga in Forks, Jacob afla ca Edward a cerut-o in casatorie pe Bella si aceasta a acceptat, suparat si simtindu-se tradat Jacob pleaca nervos si doreste sa moara in lupta. Bella il opreste si isi marturiseste si ea dragostea pentru el si il saruta. In timpul luptei Victoria este ucisa si lupta se termina cu bine fara vieti pierdute pentru familia Cullen si nici pentru varcolaci, doar Jacob este grav ranit si are nevoie urgenta de ajutor. In timpul vizitei Bella ii spune lui Jacob ca desi il iubeste, dragostea pentru Edward este mai mare. La scurt timp acesta isi revine si primeste invitatie la nunta, dar cu inima sfasiata acesta se transforma in lup si fuge pentru a scapa de sentimente.

Vol IV: Zori de zi - Breaking Dawn
Zori de zi incepe si descrie planurile de nunta si nunta celor doi indragostiti, luna de miere pe care o petrec pe o insula privata in Brazilia unde Bella realizeaza ca este insarcinata cu un copil pe jumatate vampir si sarcina evolueaza rapid. Dupa ce se intorc de urgenta acasa Edward o sfatuieste pe Bella sa scape de copil pentru ca ii pune viata in pericol dar aceasta refuza cerand ajutorul lui Rosalie.
Intre timp Jacob afla de sarcina si clanul lupilor planuiesc sa ucida copilul care reprezinta un pericol pentru toata lumea si sa o ucida inclusiv pe Bella, dar Jacob este impotriva si refuza categorit planul si asa pleaca si isi formeaza propria haita. Cu o sarcina care aveanseaza foarte repede, Bella da viata copilului dar aceasta este grav ranita si are multe oase rupte si mare pierdere de sange. Edward musca de inima acesteia pentru a o transforma in vampir ca sa nu o piarda. Jacob hotarat sa omoare fetita nou nascuta, crezand ca Bella este deja moarta dar in timp ce acesta se indreapta catre copil se indragosteste de ea, o reactie pe care varolaci o au atunci cand isi gasesc sufletul pereche.
In a treia parte a carti ne este descrisa transformarea durereoasa a Bellei, chinurile prin care trece si trezirea ei la viata de vampir. Dupa o neintelegere care o are in prim plan pe Reneesme fetita nou nascuta, cei mai puternici vampiri vin in Forks pentru a ucide copilul. Familia Cullen incepe sa adune vampiri din toate colturile lumii si se aliaza cu varcolacii pentru marea batalie. Odata ajunsi in Forks conducatorii vampirilor isi dau seama ca a fost doar o neintelegere si hotarasc sa lase fetita in viata, o vad si pe Bella transformata. Dupa plecarea lor Edward, Bella si Reneesme se intorc fericiti si in pace la casa lor.
Editura: Rao

Un comentariu: