30 martie 2011

The Books of Ember - Jeanne DuPrau

Vol I: The city of ember
Stiind ca pamantul nu o sa poata fi locuit cateva sute de ani din motive nespecificate cativa arhitecti constuiesc un oras in adancul pamantului numit Ember pentru refugiul rasei umane. Dupa finalizarea orasului, constructorii inmaneaza primarului o cutie perfect sigilata, care urmaza sa fie transmisa de la un primar la altul si deschisa cand va expira timpul. Generatii la rand respecta instructiunile si caseta este transmisa de la un primar la celalalt pana la al saptelea primar care duce cutia acasa si incearca sa o deschida in speranta ca inauntrul acesteia va gasi vaccinul impotriva tusei mortale care a afectat multi locuitori ai orasului Ember. Nu reuseste si moare inainte de a duce cutia inapoi si nici nu apuca sa informeze urmatorul primar de importanta ei. Povestea inainteaza in anul 241 cand orasul ramane fara suplimente si generatorul care produce curent este grav avariat si in orice zi se poate strica definitiv. La ceremonia unde tinerii din oras primesc prin tragere la sorti slujbe, Lina Mayfleet extrage munca la tevi, in timp ce Doon Harrow urmeaza sa devina mesager. Ambii sunt nemultumiti de munca pe care au aleso si cei doi hotarasc sa schimbe intre ei slujbele.
Acasa Lina gaseste o scrisoare foarte veche salvata din interiorul unei cutii si incearca sa descifreze mesajul, nestiind importanta acesteia, dar sora cea mica a mestecat din scrisoare si acum aceasta are gauri si e rupta. Din dorinta de a descifra mesajul din scrisoare aceasta cere ajutorul lui Doon. Dupa multa munca si incercari acestia realizeaza ca pe acea scrisoare sunt instructiunile date de constructorii orasului si contine calea de iesire la suprafata pamantului.

Vol II: The People of Sparks
Dupa ce au gasit drumul catre suprafata cei 417 supravietuitori ai orasului Ember condusi de Lina si Doon nu au nici o idee despre supravietuirea la suprafata. Mergand zile la rand, obositi si infometati gasesc un sat mic unde locuitorii acestuia sunt de acord ca oamenii sa locuiasca cu ei pe o perioada de 6 luni pana vor invata cum sa supravietuiasca singuri. Dar dupa putin timp resursele micului sat incep sa se epuizezae foarte repede si locuitorii din Sparks regreta ca le-au oferit ajutor refugiatilor. Tensiunile incep sa creasca si urmeaza o serie de vandalitati si incidente neplacute facute la adresa celor din Ember.

Vol III: The Prophet of Yonwood
Povestea se petrece cu cincizeci de ani inaintea dezastrului care a lovit pamantul si cu vreo treisute de ani inaintea povesti din Ember.
Povestea incepe cu o fata tanara pe nume Nickie care calatoreste cu matusa ei Crystal la o casa veche din Yonwood din nordul Carolinei in Statele Unite. Bunicul fetei a murit lasand mostenire casa in care a locuit, parintii acesteia lucreaza in Philadephia unde tatal ei lucreaza pentru guvern la un poiect foarte secret (the City of Ember) si comunica cu Nickie prin carti postale. O femeie din localitate pe nume Althea Tower are o viziune a viitorului cu pamantul in flacaru si fum si isi petrece luni de sile in starea de semiconstiinta. Alta femeie din oras Brenda numeste aceste viziuni instructiuni date de la Dumnezeu si roaga pe cei din oras sa renunte la rele, sa inceapa sa fie oameni buni cu credinta pentru ca Dumnezeu sa poata fi cu ei. Ca un lider al comunitati femeia conduce politia in oras pentru a pune in aplicare "razboiul impotriva raului". Cei care nu reusesc sa urmeze cuvintele lui Dumnezeu sunt obligati sa poarte bratari zgomotoase. Interpretarile Brendei ajung exagerate si stricte, fara relevanta.

Vol IV: The Diamond of Darkhold
Actiunea continua de unde a ramas al doilea volum si relateaza cum isi face aparitia in oras un calator cu o carte misterioasa care are printat pe coperta "Pentru oamenii din Ember". Nu isi pot da seama in nici un fel de rostul acestei carti Lina si Doom decid sa se intoarca in Ember. Ajunsi acolo o familie de intrusi au preluat orasul intunecat renumindul Darkhold. Acestia il captureaza pe Doom in timp ce Lina scapa si se intoarce cerand ajutorul celor din Sparks.

6 comentarii:

  1. vreau sa fie traduse si la noi. am citit prima carte si mi-a placut mult plus ca am vazut si filmu, pacat ca nu sa facut film dupa toate cartile.

    RăspundețiȘtergere
  2. prima carte este tradusa? sau sunt toate numai in engleza?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Karina din pacate nu sunt disponibile in limba romana, dar poti sa dai comanda in limba engleza sau asteptam sa fie traduse si la noi. te pup

    RăspundețiȘtergere
  4. da, dar problema este ca eu nu stiu engleza mai deloc:)) multumesc pentru raspuns:*

    RăspundețiȘtergere
  5. si eu le vreau, imi amintesc ca vazusem filmul acum cativa ani si imi doream sa citesc cartile

    RăspundețiȘtergere
  6. ma mir ca nu sa trezit deja o editura sa le traduca

    RăspundețiȘtergere