8 mai 2011

Helen Fielding

Jurnalul lui Bridget Jones:
 Scris sub forma insemnarilor zilnice – de un comic absolut irezistibil! – ale unei femei „de treizeci si ceva de ani”, in lupta cu singuratatea, kilogramele in plus, fumatul, alcoolul si avansurile sefului, Jurnalul lui Bridget Jones a devenit o carte-cult pentru tinerii de pretutindeni. Satira indrazneata a relatiilor umane din zilele noastre, romanul este gustat de publicul cititor de toate virstele.
„Helen Fielding a scotocit, cu un farmec nebun, prin dormitoarele, sifonierele, prin sufletul si gindurile femeilor de pretutindeni, facindu-le sa exclame: «Bridget Jones sint eu!».” (Glamour)                                                                                                         
                          Jurnalul lui Bridget Jones: La limita ratiunii
Daca la sfirsitul Jurnalului sau Bridget Jones isi gasise in sfirsit perechea, in persoana avocatului de succes Mark Darcy, in noul roman simpatica noastra eroina realizeaza ca iubirea nu este un panaceu. Intre infulecarea delicioaselor bomboane de ciocolata Cadbury si indepartarea Rebeccai, ticaloasa care abia asteapta sa puna mina pe iubitul ei, Bridget se afunda in lectura cartilor self-help. In final, dupa ce ne da palpitatii serioase in momentul in care politia thailandeza o aresteaza pentru posesie de droguri, Bridget scapa cu fata curata, nu inainte de a ne sugera ca mai exista in viata si altceva in afara unei slujbe plicticoase si a unui iubit bun la pat.
Romanul a fost ecranizat in 2004, reunind aceeasi echipa de succes: Renee Zellweger, Hugh Grant si Colin Firth.

Celebritate pentru o cauza nobila
Romanul este o satira cind amu­zanta, cind tulburatoare, ce aduce alaturi fastul mediu­lui artistic londonez si ororile unei crize a refugiatilor din Africa. Deziluzionata de viata ei ca agent de publicitate in Londra, ca si de iubitul sau, prezentator de televiziune de mare succes, dar care sufera de un puternic infanti­lism afectiv, Rosie Richardson paraseste splendoarea osten­tativa a civilizatiei si gaseste adapost in Safila, o tabara de refugiati din desertul african. Cind foametea loveste si un aflux masiv de refugiati ameninta sa copleseasca tabara, gu­ver­nele si agentiile umanitare intirzie sa ia masuri. Folosindu‑se de cunoscutii sai din mass‑media si con­stienta ca singurul mod de a aduce repede hrana in tabara este sa ceara ajutorul unor oameni celebri, Rosie se intoarce la Londra si isi asuma riscul de a organiza un apel umanitar. Peripetiile adunarii trupei de celebritati culmineaza cu obstacole neasteptate aparute in calea desfasurarii emisiunii salvatoare pentru tabara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu