8 mai 2011

Jane Green

Casa de pe plaja
Jane Green continua traditia impletirii mai multor povesti, care se intilnesc si-si afla finalul in locuinta din Nantucket a excentricei vaduve Nan. Aflind ca risca sa-si piarda casa, ultimul lucru ramas de la sotul ei si vestigiu al unei lumi cindva pline de bucurie si antren, Nan hotaraste sa inchirieze camere pe perioada verii.
 Casa de pe plaja devine astfel locul care-i aduce laolalta pe Daniel, bintuit de esecul propriei casnicii si de un secret bine pazit, pe Daff, o mama divortata incercind sa gaseasca o cale de comunicare cu fiica rebela, si pe Michael, fiul lui Nan, prins fara voie intr-o relatie cu sefa sa casatorita, Jordana. Aici, in casa insufletita de caldura si umorul lui Nan, oaspetii sai redescopera prietenia, bucuria si promisiunea unui nou inceput. Autoarea exploreaza cu finete parcursul launtric al personajelor, zbaterile, indoielile si revelatiile lor, la capatul carora cititorul insusi regaseste speranta si increderea in frumusetea vietii.
A doua sansa
Moartea tragica a lui Tom Fitzgerald, un englez stabilit in Statele Unite impreuna cu familia, ii stringe din nou laolalta, dupa douazeci de ani, pe cei patru prieteni ai sai din timpul scolii – Holly, Olivia, Paul si Saffron –, facindu-i sa-si dea seama brusc de fragilitatea existentei umane si sa-si reevalueze propria viata. Contabilizindu-si implinirile si dezamagirile, cei patru descopera ca viata lor e o mare deziluzie – Holly s-a transformat intr-o matroana de suburbie, Olivia e parasita de prietenul ei chiar in momentul in care afla ca e insarcinata, Paul si sotia sa nu reusesc sa aiba copii in ciuda tuturor tratamentelor de fertilitate, iar Saffron se lupta cu problemele pe care i le face alcoolul. In cele din urma cu totii decid sa faca schimbari radicale si sa-si acorde o a doua sansa la fericire.
Eu si soacra-mea
Ellie, protagonista romanului, si-a gasit in sfirsit jumatatea ideala – ce pacat insa ca Fat-Frumos are o mama de cosmar, care o suna de cel putin trei ori pe zi, isi idolatrizeaza fiul si isi rezerva dreptul de a fi pe primul loc in viata lui, preia dictatorial controlul in privinta nuntii celor doi, apoi, dupa nasterea nepotelului Tom, pare sa uite total de existenta lui Ellie, topita de iubire pentru „baietii ei”. Ellie incearca din greu sa domoleasca expansiunea soacrei sale si sa-si impuna propriile reguli in viata de familie, insa nu se bucura de prea mare sprijin din partea sotului sau, prea ingrozit sa se trezeasca prins intre ciocan si nicovala. Astfel ca Ellie, avindu-le alaturi pe cele doua prietene ale sale – Lisa, femeia fatala, si Trish, familista –, incearca sa redes­copere ce inseamna sa traiesti pe picioarele tale si ce ramine din dragostea de la inceput, dupa dez­ama­girile si suferintele pe care ti le rezerva viata.
Babyville
Julia, Maeve si Sam, trei femei extrem de diferite pentru care ideea conceperii unui copil reprezinta o schimbare totala de perspectiva. Julia isi doreste cu ardoare un camin fericit si este convinsa ca un bebelus va reusi sa indrepte relatia nereusita pe care o are cu Mark. Spre deosebire de ea, Maeve, o irlandeza ros­cata si sexy, este de-a dreptul alergica atunci cind vine vorba de relatii pe termen lung, insa o aventura de-o noapte, in urma careia ramine insarcinata, o arunca intr-o lume absolut surprinzatoare, desi deloc neplacuta. Sam este mama obsedata de pruncul sau, care isi neglijeaza partenerul si este ingrozita de indatoririle sale de sotie. Cum vor reusi cele trei sa-si regasesca echilibrul si mult rivnita libertate este o intreaga poveste, pe cit de incitanta, pe atit de comica si incurcata.                    
 Jemima J.
Camuflata in haine lalii, Jemima J. – o tinara simpatica de dimensiuni impresionante – invidiaza talia de viespe si masurile perfecte ale colegei de birou, Geraldine, careia ii rescrie articolele. Jemima stie foarte bine ca este inteligenta, talentata, amuzanta si altruista, dar cine ar banui asta dincolo de barbia ei dubla si obrajii umflati? In plus, barbatul visurilor ei, Ben Williams, vedeta redactiei, o considera doar o prietena foarte buna si‑atit. Odata cu descope­rirea navigatului pe internet, Jemima J. intra insa in vorba cu Brad, un tip din California cu ochi albastri si dinti stralucitori, fapt care ii permite sa‑si inventeze o noua identitate: acum e JJ, tipa slaba si sexy, exact ca modelele pe care le decupeaza din revistele glossy. Dar, pentru ca Brad vrea sa o vada in carne si oase, Jemima uita de mincare si incepe sa mearga la sala, apropiindu‑se in timp record de idealul fizic la care visa... ca sa descopere ca felul in care arati nu este de ajuns ca sa‑ti asigure fericirea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu