9 mai 2011

Jennifer Weiner

Super-tare la pat
Eroina romanului, Cannie Shapiro, este reporter la Philadelphia Examiner. Vreme de doua­zeci si opt de ani lucrurile par sa-i fi mers bine – desigur, au existat si probleme cu noua orientare sexuala a mamei si cu tatal absent din vietile lor in urma divor­tului, dar Cannie are prieteni cu care se intelege minunat, pe Nifkin, terrierul ei, si o slujba intere­santa. A cazut la pace chiar si cu kilogramele in plus. Asta pina cind deschide paginile unei reviste pentru femei cu larga audienta si descopera titlul „Cum sa iubesti o femeie corpolenta”, fix deasupra numelui fostului ei iubit. Si da, despre ea e vorba, despre viata ei sexuala si aspectul supraponderal. Distrusa si umilita, Cannie ia o hotarire plina de curaj. Intr‑o calatorie de la Philadelphia la Hollywood si inapoi, protagonista isi pune in ordine viata, trecutul, pier­derile suferite si reuseste sa‑si dea seama cine este si cine poate deveni. Desigur, cu ajutorul umorului si al stilului plin de neprevazut al autoarei, care ne ofera o comedie ce se citeste cu sufletul la gura.
Anumite fete
Este continuarea romanului Super‑tare la pat, avind‑o ca eroina pe Cannie Shapiro, jurnalista de succes. La treisprezece ani de la intimplarile din Super‑tare la pat, protago­nista este acum mama, preocuparile sale sint fiica adolescenta si rebela, pe nume Joy, cariera scriitori­ceasca, relatia cu sotul ei, medicul Peter Krushelevansky, mincarea organica si, mai nou, cursurile de yoga. Viata ei pare sa se fi inscris intr‑un circuit minunat de previzibil, cu toata linistea la care rivnise si, de asemenea, tandretea si iubirea unei familii. Dar, din clipa in care Joy devine interesata de secretele de mult ingropate ale familiei, trecutul revine cu putere in viata lor de familie, supunind‑o pe Cannie la noi incercari si pe fiica ei la efortul de a intelege viata cu mai multa maturitate si umor decit pina atunci. Peste toate, Jennifer Weiner isi pune amprenta ei inconfunda­bila: frumusetea te ajuta sa scapi basma curata din orice situatie, natura umana e dificila si capricioasa, se cere in permanenta studiata si criticata, insa cu toate acestea sursele de umor sint nelipsite, iar bunul‑simt si obser­­vatiile patrunzatoare transforma romanul intr‑o lectura incintatoare.
Eu cu sora mea mai mica 
Este un roman care a cunoscut un formidabil succes, fiind ecranizat in 2005, cu Cameron Diaz, Toni Collette si Shirley MacLaine in rolurile principale. Cele doua protagoniste, Maggie si Rose Feller, sint surori, insa au personalitati diametral opuse: Maggie e mezina frumoasa si seducatoare care poate obtine tot ce vrea, desi niciodata nu stie cum sa-si pastreze cuceririle. Rose este sora mai mare, responsabila, care stie cum sa-si cladeasca o cariera de exceptie, insa nu si cum sa fie fericita. Atunci cind Maggie se muta la sora ei si ii seduce prietenul, urmeaza un lant de evenimente in acelasi timp dramatice si amuzante. Insa romanul nu are ca tema doar conflictele si rivalitatile dintre surori. Maggie si Rose trebuie sa elucideze secretele de familie si punctele vulnerabile din copilarie, care inca subzista la doua decenii de la moartea mamei lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu