8 mai 2011

Marian Keyes

Pepenasul
Romanul, o comedie romantica plina de umor si excentricitate, relateaza aventurile lui Claire, o tinara fermecatoare si dezinvolta, careia destinul pare sa-i fi oferit tot ce-si putea dori: un sot, James, pe care il adora, un apartament minunat si o slujba de vis. Dar ziua in care da nastere primului ei copil se dovedeste a nu fi nici pe departe cea mai fericita din viata ei, pentru ca James nu o viziteaza la spital ca sa completeze incintatorul tablou de familie, ci ca sa-i spuna ca o paraseste pentru o alta femeie. Cu inima frinta si silueta compromisa de sarcina, Claire hotaraste sa se intoarca la Dublin, in sinul familiei sale iubitoare, dar absolut neconventionale. Aici isi va gasi nu doar linistea sufleteasca, ci si argumentul suprem pentru a-l refuza pe James atunci cind acesta incearca sa revina in viata ei.
Lucy Sullivan se marita
Simpatica Lucy Sullivan viseaza sa se marite cu Fat-Frumos, dar nici macar nu are un iubit. Doamna Nolan insa i-a dat in carti si i-a prezis ca isi va pune pirostriile in mai putin de un an! Lucrurile incep sa se precipite: de unde nu avea nici un pretendent, Lucy il intilneste, mai intii, pe Gus, minunatul Gus (in care insa nu poti avea incredere!) si incepe sa se intrebe: oare el sa fie alesul? Sau poate Chuck, un american super? Sau Daniel, cel mai tare macho din lume? Sau Jude, noul coleg? Isi va gasi Lucy sufletul-pereche?
Vacanta lui Rachel
Lumea inconjuratoare are un ritm de viata mult prea lent pentru Rachel Walsh, la cei 27 de ani ai ei, iar petrecerile nu sint niciodata suficient de multe. New York-ul pare locul perfect pentru o tinara care gusta viata in supradoze. Dependenta ei de lume, distractie, senzatii atit de tari, incit sint gata s-o propulseze la Urgenta ajunge insa sa o indeparteze de cei mai buni prieteni si nici incercarile iubitului ei de a o tempera nu pot opri aceasta goana nebuna dupa experiente extreme. Curind, clanul Walsh hotaraste sa-si ia odrasla acasa pentru reeducare. Milioanele de ore de terapie in grup sint innebunitoare pentru Rachel, dar, chiar in momentul in care e pe punctul sa clacheze, apare in viata ei un barbat. Ramine sa aflam daca ispitele acestei vieti nebune sint intotdeauna daunatoare sau nu cumva, de la un punct incolo, pot avea un efect tamaduitor.
Sushi pentru incepatori
Atunci cind obtine o avansare, Lisa isi inchipuie ca asta se va concretiza in si mai multe invitatii la petreceri exclusiviste, fotografii la rubricile mondene si acces nelimitat la marile prezentari de moda. In schimb, se trezeste „exilata”, cu tot cu garderoba ei Prada, tocmai la Dublin, unde va trebui sa lanseze o noua revista, cu ajutorul asistentei sale, Ashling, care este absolut incintata de slujba ei proaspat dobindita pina cind isi da seama ce inseamna sa lucreze alaturi de Lisa. In plus, vechea amica a lui Ashling, Clodagh, traverseaza o criza existentiala: desi visul ei de fericire casnica suburbana s-a implinit, simte nevoia irezistibila de a rupe vraja. Pare aproape imposibil ca trei femei atit de diferite sa ajunga sa se inteleaga, dar sa nu uitam ca ne aflam la Dublin...
E cineva acolo?
Devastata fizic si emotional, Anna Walsh incearca sa‑si gaseasca alinarea in sinul zgomotoasei ei familii din Dublin, dar singurul ei gind este sa se intoarca la New York, in cautarea sotului sau, Aidan, care nu da semne ca si-ar dori sa se lase gasit. Va reusi iubirea dintre Anna si Aidan sa reziste acestei incercari, cea mai grea dintre toate? Keyes abordeaza intrebari dintre cele mai grave cu un amestec sfisietor de sinceritate si umor, ce pare sa fie propriu spiritului irlandez. In lungul ei drum „de la suflet la creier”, Anna are de-a face cu o galerie pestrita de personaje care mai de care mai ciudate, participa la doua nasteri si o nunta cu totul neobisnuita, iar cititorul se vede purtat intr-o calatorie la capatul careia nimic nu va mai fi la fel.   
Un tip mortal
Vestea neasteptata a casatoriei lui Paddy de Courcy, un politician plin de succes si totodata un barbat de un farmec aproape supranatual, rivnit de intreaga suflare feminina irlandeza, cade ca un trasnet asupra tuturor femeilor prin viata carora a trecut. Alternind admirabil planurile temporale, romanul reuneste mar­turiile a patru femei despre relatia lor cu Paddy de Courcy: Lola – o stilista nostima, sufletista si cocheta, Grace – o ziarista integra si energica, Marnie – o mama de familie pe care sensibilitatea exacerbata o impinge spre alcoolism si Alicia – „fericita” mireasa si unealta masinatiunilor politicianului. Dezvaluind fata diabolica a lui Paddy de Courcy, povestile lor socante se pun in slujba unei cauze nobile: salvarea reputatiei lui Dee Rossini, sefa partidului Noua Irlanda, pe care acesta planuieste s-o inlature de la putere pe cele mai josnice cai. Incursiunile in culisele politicii, in lumea presei si a stilistilor, in cercurile inalte ale societatii dublineze, dar si atmosfera provinciala a oraselului Knockavoy si a micii sale comunitati de travestiti confera romanului autenticitate si culoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu