31 mai 2012

Discworld - Lumea Disc de Terry Pratchett


Terry Pratchett s-a nascut in 1948. Si-a inceput cariera de jurnalist intr-o zi din 1965, iar primul cadavru l-a vazut dupa numai trei ore, caci pe vremea aceea experienta de lucru nu era doar o vorba goala. Dupa ce a ocupat toate posurile posibile in presa locala, mai putin, desigur, pe cel de comentator al meciului de sambata, s-a angajat la Regia Centrala a Energiei Electrice, ca ofiter de presa pentru patru centrale termonucleare. Ar putea scrie o carte despre experienta lui din acea perioada, dar nu l-ar crede nimeni.

Perioada a luat sfarsit in 1987, cand i-a devenit limpede ca a scrie despre Lumea Disc era mult mai placut decat a munci de-adevaratelea. Volumele din aceasta serie au ajuns la numere cu doua cifre si se afla in mod constant pe lista celor mai bine vandute carti. Mai scrie si proza pentru tinerii cititori. Din cand in cand este acuzat de literatura.

Terry Pratchett traieste in Wiltshire, cu sotia sa Lyn si fiica lor Rhianna. Considera ca scrisul e cel mai bun mod de a te amuza de unul singur.


30 mai 2012

01 - The Colour Of Magic


 Lumea plata, al carei soare este un modest satelit si ale carei oceane se revasrsa necontenit peste Margine, este data peste cap de un turist bine intentionat. Un oras este incinerat, un dragon se naste, o divinitate isi gaseste sfarsitul intr-o explozie de lumina, o nava spatiala aproape ca isi rateaza decolarea. In epicentrul catastrofelor - un vrajitor incapabil sa se bucure de Culoarea Magiei....

29 mai 2012

02 - The Light Fantastic


“De fapt, efectul mirosului din Ankh-Morpork asupra unui nas aflat in vizita poate fi descris intr-un singur fel, si anume prin analogie. Luati un material in carouri. Presarati-l cu confetti. Puneti pe el lumini stroboscopice. Acum luati un cameleon. Puneti cameleonul pe material. Uitati-va cu atentie. Vedeti?”

28 mai 2012

03 - Equal Rites


“- Atunci trebuie s-o pregatesti.
- S-o pregatescCe stiu eu cum se pregatesc vrajitorii?
Atunci trimite-o la universitate.
- E femeiebuhuhui Buna topaind in sus si-n jos pe craca.
- Si ? Cine zice ca femeile nu pot fi vrajitori?
Buna ezita. Era ca si cum ar fi intrebat de ce nu pot pestii fi pasari. Trase aer in piept si incepu sa explice. Si se opri. Stia ca exista un raspuns taios, incisiv, usturator si mai ales evident. Doar ca, spre extrema ei neplacere, nu si-l putea aminti.”


27 mai 2012

04 - Mort


Moartea ne gaseste pe toti. Cand il gasi pe Mortimer, ii oferi o slujba.

    Dupa ce se lamuri ca nu este obligatoriu sa fii mort, si ca partea cu scheletul este optionala, aceasta accepta. In curand avea sa descopere ca viata sentimentala nu face casa buna cu indatoririle unui ucenic al Mortii.
    Al patrulea titlu al seriei Lumea Disc este unul dintre cele mai indragite romane ale genului fantastic, de catre cititorii din intreaga lume.


26 mai 2012

05 - Sorcery


06 - Wyrd Sisters


      In noptile furtunoase, prin vaile tainuite din muntii Varfu Berbecului, zeii Lumii Disc joaca la zaruri soarta muritorilor, pe o tabla de Sus-Jos in care o simpla sageata face sa Nu Primesti Transcendenta, ci sa te Duci Direct in Uitare. Un rege asasinat. O coroana pierduta. O trupa de actori ambulanti. Un Nebun cu clopotei la palarie. O vraja prin care timpul trece de cincisprezece ori mai repede. Iar in spatele scenei, cele trei vrajitoare: Magrat Garlick, cu flori in par, multe idei bune, dar prea putina experienta, Nanny Ogg, mama si soacra tiranica, si Jupaneasa Granny Weatherwax, pentru care mintologia este mai importanta decat orice vraja.

     Sa fie Shakespeare? Nu! E Terry Pratchett, cel mai crud si mai viclean magician al literaturii fantastice contemporane.


25 mai 2012

07 - Pyramids


 Lumea Disc – aflata la capatul indepartat al oricarei curbe probabilistice, atat de aproape de destramare incat se intampla, adesea, ca de dincolo de perdeaua fragila a realitatii sa se strecoare – sau sa dea navala – felurite creaturi carora nimeni nu le duce dorul.

 Teppic, fiu de rege, actualmente pe cale de a-si desavarsi educatia in Breasla Asasinilor, in uriasul si mizerabilul Ankh-Morpork, focar de civilizatie si de coruptie, nu stie ce-l asteapta odata ce se va intoarce acasa, in... Djelybaby.

 Piramidele – cate morminte somptuoase, tot atatea depozite de vechi credinte, mituri si divinitati aflate adesea in conflict.

Atentie! Un scarabeu gigant este pe cale sa devoreze Soarele!


08 - Guards! Guards!


“Garzi! Garzi!” este a opta carte din seria Lumea Disc – cea mai amuzanta serie fantastica a tuturor timpurilor. Aici s-au dus dragonii. Zac... nici morti, nici adormiti, ci doar inactivi. Si, desi spatiul pe care il ocupa nu este unul normal, cu toate acestea sunt bine inghesuiti. Te-ar putea face sa te gandesti la o cutie de sardele, daca ai crede ca sardelele sunt uriase si pline de solzi. Si, se presupune, pe undeva exista un desfacator... Li se spune Garda Palatului, Garda Orasului sau Patrula. Oricare le-ar fi numele, scopul lor in orice opera fantastica eroica este identic: adica, pe la capitolul trei (sau dupa zece minute din film) trebuie sa dea buzna in camera, sa il atace pe erou pe rand si sa fie macelariti. Nimeni nu ii intreaba daca vor sa faca asta. Aceasta carte este dedicata acestor bravi barbati.


24 mai 2012

09 - Eric


 Eric este singurul hacker al demonologiei din Lumea Disc. Pacat ca nu e prea bun. Nu vrea decat sa i se indeplineasca trei dorinte. Nimic special: sa fie nemuritor, sa conduca lumea si cea mai frumoasa femeie din lume sa se indragosteasca nebuneste de el. Chestii obisnuite. Insa in locul unui demon usor de controlat, Eric il invoca pe Vanturache, cel mai incompetent vrajitor din univers, si pe accesoriul lui de calatorie extrem de incontrolabil si de ostil, Bagajul. Alaturi de acestia, pe Eric il asteapta o calatorie prin spatiu si timp care il va face sa isi mai puna o dorinta (destul de arzatoare) - sa nu se fi nascut.

23 mai 2012

10 - Moving Pictures


De ani de zile, Breasla Alchimistilor se straduieste sa preschimbe plumbul in aur, dar pe cat sunt crancene eforturile, pe atat de nesemnificative sunt rezultatele.

Pana cand, intr-o zi, o idee salbatica atinge mintea unuia dintre ei si, in scurta vreme....
Va invitam la clicuri - cea mai recenta moda din Ankh-Morpork. 
Aici veti vedea, de exemplu: 

"Zeii si oameniii Spus-au ca n-avea sa fiiem dar Iei Nau vreut Sa Asculte!

Pelias si Melisande,
Povestea unei Iubiri Interzise!
O devastatoare Hepopee a Passiunii care strabate Spatiul si Timpul
Va v-a soka!
In film - 1000 da elefanti!"


22 mai 2012

11 - Reaper Man
Ceea ce conduce la acel soi de haos de care ai intotdeauna parte cand un serviciu public important este intrerupt. Intre timp, la o micuta ferma de foarte departe, un strain inalt si intunecat se dovedeste a fi tare iscusit la coasa. Recolta trebuie stransa....

"Daca esti un admirator vechi, te vei bucura de aceasta carte la fel de mult ca si celelalte; daca acum faci cunostinta cu Pratchett, ce naiba ti-a luat atat?"

12 - Witches Abroad


  Parea o misiune usoara ... In fond, cat de greu poate fi sa ai grija ca servitoarea sa nu se marite cu printul? Dar pentru vrajitoarele Buna Batevreme, Tta Ogg si Magrat Usturoi, ce calatoresc spra indepartatul oras Genua, lucrurile nu sunt niciodata simple ... Servitoarele trebuie sa se marite cu printul. Aici e tot sensul vietii. Nu te poti impotrivi unui Sfarsit Fericit. Cel putin -- nu pana acum....21 mai 2012

13 - Small Gods


 La început, a fost Cuvântul. Si cuvântul a fost: "Hei, tu!" Caci Brutha novicele este Alesul. Vrea pace, dreptate si dragoste frateasca. Mai vrea si ca Inchizitia sa înceteze sa îl mai tortureze, acum, va rog... 
 "Cu siguranta, cel mai bun roman din câte a scris Terry Pratchett, si cea mai buna comedie."  
                                                                                                                                John Clute, Interzone