29 august 2011

Contele de Monte-Cristo


Romanul prezinta viata si aventurile unui biet tânar marinar, pe nume Edmond Dantes, închis pe nedrept într-una dintre cele mai temute temnite ale vremii, Castelul If.
Banuit ca ar fi spion pentru Napoleon Bonaparte, Edmond e arestat de catre temutul procuror Villefort chiar în ziua logodnei cu frumoasa lui iubita Mercedes
În timpul celor 14 ani petrecuti dupa gratii, Edmond se împrieteneste cu un batrân întelept, Faria, care, desi era considerat de toti nebun, îl învata pe tânarul marinar tot ce stia: matematica, istorie si câteva limbi straine.
Simtind ca i se apropie sfârsitul, Faria îi povesteste lui Edmond si despre comoara sa de pe insula Monte Cristo si îi spune ca i-o lasa mostenire, daca va reusi sa evadeze.
Dupa salvare, Edmond îsi însuseste nu doar averea batrânului, dar si numele insulei Monte Cristo si pune la cale un plan de razbunare ce-i vizeaza pe toti cei ce i-au fost dusmani.
Armele sale nu sunt doar bogatia si noul si misteriosul nume, ci si întelepciunea si tenacitatea

28 august 2011

Regina Margot


In timpul Noptii Sfantului Bartolomeu, regina Margareta de Navara ascunde si ingrijeste un tanar protestant scapat din masacru. Tanarul La Mole si frumoasa regina traiesc o scurta si intensa poveste de dragoste, cu final tragic.
Regina Margot ramane, mai presus de toate, romanul dragostei si al prieteniei. Al prieteniei dintre nobilii La Mole si Coconnas, nedespartiti nici chiar in moarte, desi totul in viata parea sa-i desparta: convingerile religioase, caracterul, iubitele... Al prieteniei dintre frumoasa si nefericita Regina Margot si ducesa Henriette de Nevers, intr-o lume a minciunii, ipocriziei si crimei, in care relatia sincera dintre ele pare chiar mai neverosimila decat tragica iubire ce le va lega de cei doi prieteni. Al prieteniei, in ultima instanta, dintre Regina Margot si sotul ei, prietenie care ii salveaza viata celui ce va deveni marele rege Henric al IV-lea, suveranul care va readuce pacea in Franta si va pune astfel bazele viitorului unei mari natiuni. Ileana Mihaila

26 august 2011

Doamna de Monsoreau


Tradari, razboaie religioase, intrigi politice, comploturi, ambitii, destine contradictorii, iubiri, si sentimente exacerbate, fac ca, in 1578, Franta sa fie un regat in deriva.
Contele de Monsoreau, un apropiat al monarhului, se indragosteste de tanara domnisoara Diane de Meridor. Desi aceasta nu-i impartaseste sentimentele, el obtine, de la tatal fetei, prin inselaciune, acceptul casatoriei.
Diane se resemeneaza intr-o casnicie fara iubire, pana in ziua in care il intalneste pe contele Bussy d'Amboise, un protestant cunoscut, de care se indragosteste.

25 august 2011

Cei patruzeci si cinci

Romanul „Cei Patruzeci si Cinci“ a fost scris între anii 1847 si 1848. Actiunea se petrece între 1585 si 1586, treisprezece ani dupa masacrul din noaptea Sfântului Bartolomeu, când Franta este înca în plina tensiune si agitatie din cauza “razboiului religiilor” si a luptei pentru putere.
Perioada tumultuoasa a secolului al XVI-lea i-a oferit lui Dumas o cantitate mare de material istoric; el a ales sa urmareasca în romanul sau trei piste principale ale evolutiei politice si sociale ale acelor vremuri: evenimentele tulburi din Paris, ascensiunea la putere a lui Henric al IV-lea de Navara si deruta ducelui d’Anjou, în Flandra.
Intriga complexa, personajele puternice cu interese clare dar incompatibile, scenele de razboi alternate cu cele de dragoste, reusesc sa întregeasca aceasta capodopera, pe drept cuvânt una dintre cele mai valoroase din portofoliul autorului.

Cei trei muschetari

Poate cel mai popular roman al lui Alexandre Dumas tatal, „Cei trei muschetari” a fost publicat prima data în primavara anului 1844.
În centrul povestirii se afla tânarul d’Artagnan al carui mare vis este acela de a deveni muschetar al regelui Ludovic al XIII-lea. Titlul romanului se refera, însa, la cei pe care d’Artagnan si-i va face în scurt timp prieteni: muschetarii Athos, Porthos si Aramis.
Actiunea este plasata la începutul anilor 1620, când cardinalul Richelieu interzise duelurile.
Abia sosit la Paris, tânarul gascon d’Artagnan pare sa nu tina cont de asta. El devine chiar celebru în marele oras în urma unui duel, caci vestea vitejiei lui va ajunge repede si la urechile regelui.
Romanul, unul de aventuri, dar în acelasi timp romantic, este scris cu mult umor.
Potrivit unei fise de biblioteca, ce s-a pastrat pâna astazi, se dovedeste ca Dumas s-a inspirat pentru aceasta scriere din „Memoriile domnului d’Artagnan”, de Gatien de Courtilz de Sandras (Köln, 1700), carte pe care a împrumutat-o din biblioteca publica din Marsilia.
Povestea lui d’Artagnan este continuata în romanele „Dupa 20 de ani” si „Vicontele de Bragelonne”.

23 august 2011

Dupa douazeci de ani

Suntem in anul 1648. A trecut multa vreme de cand eroii romanului "Cei trei muschetari" nu s-au mai intalnit.
D'Artagnan, ramas locotenent al muschetarilor, isi doreste gradul de capitan.
Cardinalul Mazarin, tinta a atacurilor din partea nobilimii, a Parlamentului si a populatiei Parisului, ii cere sa-si caute vechii prieteni si sa-i atraga de partea sa.
Insotit de fostul sau valet, Planchet, acum partizan al Frondei, d'Artagnan porneste in calatorie. Rand pe rand, isi viziteaza fostii camarazi.
Aramis este acum abatele d'Herblay, dar pare mai atras ca oricand de intrigi si de batalii.
Porthos, devenit un bogat senior de provincie, viseaza la titlul de baron.
Athos s-a retras la tara si pare preocupat numai de educatia tanarului Raoul, viconte de Bragelonne.
Primind misiunea de a impiedica evadarea printului de Beaufort, d'Artagnan si Porthos se vad nevoiti sa se confrunte chiar cu vechii lor prieteni, Athos si Aramis, aflati acum in tabara adversa.
Va rezista legatura sufleteasca dintre ei acestei grele incercari, sau ambitiile si sentimentul datoriei ii vor transforma in dusmani?

19 august 2011

Vicontele de Bragelonne

Al treilea si ultimul roman despre aventurile lui D’Artagnan si ale muschetarilor.
Urmând seria evenimentelor din „Cei trei muschetari” si „Dupa 20 de ani”, în "Vicontele de Bragelonne", actiunea are loc între anii 1660 si 1667 si priveste transformarea Regelui Ludovic al XIV-lea dintr-un baiat slab si fara autoritate, într-un rege absolut asupra Frantei.
La începutul romanului aflam ca D’Artagnan nu mai este capitanul muschetarilor din cauza Cardinalului Jules Mazarin, ba chiar îsi dîa demisia din serviciile Regelui, pentru ca nu-i mai suporta acestuia capriciile.
Ludovic vrea sa-l ajute pe Carol al II-lea sa reurce pe tronul Angliei, dar se lasa convins de primul sau ministru, Mazarin, sa nu faca asta.
Dar, D’Artagnan, ajuns în Anglia pentru a-si face si el o avere si ajutat de Athos, îl va readuce la tron pe Carol al II-lea. Asadar, imaginea Regelui Carol al II-lea este reabilitata în fata întregii lumi, Cardinalul Mazarin moare, iar D’Artagnan se reîntoarce în slujba Regelui Ludovic al XIV-lea si redevine seful muschetarilor.

18 august 2011

Laleaua neagra si Aventurile lui Lyderic

 Laleaua neagra
Alexandre Dumas a scris povestea lalelei negre in 1851 si a pozitionat intreaga actiune a romanului, nu in Franta, ci, de aceasta data, in Olanda secolului al XVII-lea. Naratiunea se concentreaza in jurul personajului principal, Cornelius van Baerle si a visului acestuia de a obtine, prin incrucisarea si cultivarea unor bulbi selectionati, prima lalea neagra considerata in Olanda acelor vremuri cea de-a opta minune a lumii. Stradaniile personajului sunt intrerupte in mod surprinzator, atunci cand, acuzat pe nedrept de tradare, acesta este aruncat in temnitele regale pentru tot restul vietii. Aici, in inchisoare, Cornelius van Baerle intalneste adevarata iubire, pe frumoasa Roza, fiica temnicierului Gryphus, care, pana la sfarsitul povestii, il va ajuta pe erou in marea si pretioasa sa descoperire. Romanul, scris in stil alert si captivant, abunda de romantism, imprevizibil, tensiune si aventura. Personajele negative nu lipsesc, dar binele invinge raul iar povestea se termina intr-o explozie de fericire si sarbatoare.
Aventurile lui Lyderic
Regi si regine, printi si cavaleri, fiinte supranaturale si eroi de poveste. Aventurile lui Lyderic, scris si publicat de Alexandre Dumas in 1841. Povestea, comparabila prin continut si forta cu Cntecul Nibelungilor il are ca personaj central pe Lyderic, erou cu sange albastru, intruchipare a curajului si frumusetii absolute, care infrunta o lume ostila, dominata de intrigi si lupte pentru putere. Romanul Aventurile lui Lyderic, mai putin cunoscut in Romnia din cauza publicarii lui doar intr-o singur editie, s-a bucurat de un real succes in Franta, inca de la prima aparitie.